Οι Κομνηνοί

Εβδομαδιαίον Περιοδικόν ιδρυθέν υπό της Α.Σ. του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Κυρίου Κυρίου Χρυσάνθου (29 Μαΐου 1916-28 Μαΐου 1917).

  • Συγγραφέας -
    Συλλογικό
  • ISBN - 978-960-599-310-8
  • Έτος Έκδοσης - 2019
  • Διαστάσεις - 25Χ35
  • Σελίδες - 600
  • Εισαγωγή - Βασιλειάδης Κώστας

Εκδότης: Εκδόσεις Κυριακίδη

120,00 €

Αγορά

Τιμή καταστήματος: 120,00 €

Προσθήκη στο wishlist

Περίληψη

Μία πλήρης και ακριβής αναπαραγωγή του, μέχρι σήμερα θεωρούμενου ως απολεσθέντος, ιστορικού περιοδικού των Ελλήνων της Τραπεζούντας, για πρώτη φορά μετά την αρχική του έκδοση το 1916-17 κατά τη διάρκεια της προσωρινής Ρωσικής κατοχής της πόλης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν η ως άνω απροσδόκητα ευνοϊκή για τους Τραπεζούντιους τροπή στη ροή του πολέμου, τους έδωσε την δυνατότητα να εκφρασθούν δημόσια στον τόπο τους χωρίς την πνιγηρή παρουσία της τουρκομουσουλμανικής εξουσίας για πρώτη και τελευταία φορά σε 450 χρόνια Οθωμανικής κατοχής.

Μέσα από τις σελίδες του ο σύγχρονος Έλληνας αναγνώστης γίνεται κοινωνός μιας άμεσης, εκεί και τότε, κριτικής θεώρησης των γεγονότων της συγκλονιστικής εκείνης εποχής καθώς και της διαχείρισης τους από τον Ποντιακό Ελληνισμό. Παράλληλα του δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσει μια ρεαλιστική αντίληψη για την κοινωνική οργάνωση, την παιδεία, την γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία των συμπατριωτών μας του Πόντου στην κοιτίδα τους. Επιπλέον μπορεί να αντλήσει πολλά ενδιαφέροντα δεδομένα για την διαχρονική κακοδαιμονία που στοιχειώνει, δυστυχώς μέχρι και σήμερα, την Ελληνοτουρκική συνύπαρξη.

Ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο, η αξιοπιστία του οποίου ως πρωτογενούς πηγής ενισχύεται από το γεγονός ότι εμπνευστές και συντάκτες του ήταν εγνωσμένης ακεραιότητας και πνευματικής συγκρότησης διανοούμενοι της Ελληνικής Κοινότητας και ο χαρισματικός μητροπολίτης Τραπεζούντας (και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ακαδημαϊκός) Χρύσανθος Φιλιππίδης, ο οποίος την κρίσιμη εκείνη εποχή είχε αναγνωρισθεί defactoως εκπρόσωπος του συνόλου των κατοίκων της περιοχής

Για την επίλυση τυχόν προβλημάτων στην κατανόηση κάποιων από τα περιεχόμενα του περιοδικού, τα οποία μπορεί εύλογα να προκύψουν εξαιτίας της μεγάλης χρονικής απόστασης από την αρχική έκδοση, κρίθηκε σκόπιμο να προστεθούν στην παρούσα έκδοση: Μία κατατοπιστική εισαγωγή για το ιστορικό πλαίσιο της πρώτης έκδοσης και τα βιογραφικά στοιχεία των συντακτών του περιοδικού (σε συσχετισμό με τις επιμέρους συνεργασίες του καθενός) καθώς και συναφές φωτογραφικό υλικό.

Έργα του ιδίου

Παρόμοια βιβλία