Εἰς ἴασιν. Λειτουργική και Πνευματική Διακονία

Εἰς ἴασιν. Λειτουργική και Πνευματική Διακονία

Εἰς ἴασιν. Λειτουργική και Πνευματική Διακονία

Θεία Ευχαριστία, Βάπτισμα Ανάγκης, Ευχέλαιο, Εξομολόγηση, Νομικό πλαίσιο, Νοσηλευτικό Ευχολόγιο.

  • Συγγραφέας -
    Παπαγεωργίου Νικόλαος
  • ISBN - 978-960-599-399-3
  • Διεύθυνση Σειράς - Σκαλτσής Παναγιώτης
  • Έτος Έκδοσης - 2022
  • Διαστάσεις - 17x24
  • Σελίδες - 208
  • Εξώφυλλο - Σκληρό

Εκδότης: Εκδόσεις Κυριακίδη

18,00 €

Αγορά

Τιμή καταστήματος: 20,00 €

Προσθήκη στο wishlist

Περίληψη

Το παρόν βιβλίο σκοπεύει στο να λειτουργήσει ως ένας πρακτικός οδηγός με σαφείς θέσεις επί θεολογικών, λειτουργικών και ποιμαντικών θεμάτων, αναφορικά με το καίριο και λεπτό θέμα της πνευματικής διακονίας στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στο πλευρό του πάσχοντος συνανθρώπου. Στις σελίδες του εξετάζεται το θεσμικό πλαίσιο παρουσίας της Εκκλησίας στα εν λόγω ιδρύματα, προτείνεται συγκεκριμένος τρόπος τέλεσης των Μυστηρίων της Εξομολόγησης, του Ευχελαίου και της Θείας Μεταλήψεως, ενώ γίνεται ειδική μνεία στο μείζον ζήτημα του Βαπτίσματος της Ανάγκης, με παράθεση καθορισμένης Τυπικής Διάταξης και πρακτικών οδηγιών. Ιδιαιτέρως εξετάζεται επίσης ό,τι αφορά στην νεκρική φροντίδα των θανόντων μετά από την παραμονή τους σε νοσηλευτικούς χώρους. Με την καταγραφή των αγίων ιατρών – προστατών των ασθενών, καθώς και την δημοσίευση ενός Νοσηλευτικού Ευχολογίου, η ανά χείρας μελέτη έχει ως στόχο να αποτελέσει χρήσιμο εγχειρίδιο στην καθημερινότητα του κληρικού στους ευαίσθητους χώρους που κατεξοχήν υποδέχονται τον ανθρώπινο πόνο, και να δώσει λύσεις σε πρακτικά προβλήματα και ερωτήματα, αποσαφηνίζοντας το εν πολλοίς ασαφές και «κατά το δοκούν» πλαίσιο εφαρμογής της ιερατικής διακονίας.

Ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Παπαγεωργίου είναι προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος ιερέας του «Ιπποκρατείου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και προϊστάμενος του Ιερού Κοιμητηριακού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στους τομείς της Ορθόδοξης Θεολογίας και του Χριστιανικού Πολιτισμού, με ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Θεολογία, από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ. Η δραστηριότητά του κυρίως αφορά στην ποιμαντική και λειτουργική διακονία του ιερέα στους ευαίσθητους χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των κοιμητηρίων. Ιδιαίτερη μέριμνα και ενδιαφέρον επιδεικνύει στην παιδαγωγική και πνευματική συγκρότηση των παιδιών, μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας ενοριακής εκκλησιαστικής κατασκήνωσης "Το Θαβώρ" του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Έργα του ιδίου

Παρόμοια βιβλία