Η Ακολουθία των Εγκαινίων

Η Ακολουθία των Εγκαινίων

Η Ακολουθία των Εγκαινίων

Ιστορικολειτουργική Θεώρηση και έντυπες εκδόσεις

  • Συγγραφέας -
    π. Γεώργιος Θανάσου
  • ISBN - 978-960-599-279-8
  • Έτος Έκδοσης - 2020
  • Διαστάσεις - 17x24
  • Σελίδες - 160
  • Εξώφυλλο - Σκληρό

Εκδότης:

18,00 €

Αγορά

Τιμή καταστήματος: 20,00 €

Προσθήκη στο wishlist

Περίληψη

Η παρούσα μελέτη ερευνά την ακολουθία των Εγκαινίων του χριστιανικού ναού και ειδικότερα με την έκδοση της ειρημένης τελετής στις εν χρήσει σήμερα έντυπες εκδόσεις. Το ζήτημα ερευνάται εξ επόψεως ιστορικής, λειτουργικής και θεολογικής, ενώ σκιαγραφούνται οι απαρχές και η αναγκαιότητα της ακολουθίας, συνάμα με την κανονική και αγιοπατερική περί των Εγκαινίων του ναού παράδοση.
Η ανά χείρας εργασία παρουσιάζει αναλυτικά τα επί μέρους τελετουργικά στοιχεία της ακολουθίας, τις διαφορές, οι οποίες παρατηρούνται μεταξύ των εντύπων εκδόσεων, αλλά και τις ελάσσονες ακολουθίες και ευχές, που σχετίζονται με τα Εγκαίνια. Στόχος της μελέτης είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας και της αξίας της αρχαιοπρεπούς αυτής ακολουθίας, ώστε να γίνει αντιληπτό από κάθε αναγνώστη το μεγαλείο του χριστιανικού ναού. 

Ο συγγραφέας είναι κληρικός και κήρυκας Θείου Λόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, αδελφός και ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς και Βυζαντινής Μονής του Οσίου Λουκά Στειρίου Βοιωτίας. Έχει αποφοιτήσει από την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, και το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ. Έχει ειδικευθεί στην Ιστορία και Θεολογία της Θείας Λατρείας, ενώ είναι αριστούχος διπλωματούχος του ΠΜΣ Ιστορικής Θεολογίας, του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ. Οι θεολογικές αναζητήσεις του περιστρέφονται γύρω από θέματα λειτουργικής και υμνογραφίας, ενώ ασχολείται με την τοπική αγιολογία
της Βοιωτικής Εκκλησίας.

Έργα του ιδίου

Παρόμοια βιβλία

Κορυφαίες Πωλήσεις

Όλες οι κορυφαίες πωλήσεις

Λίστα επιθυμιών

Εταιρεία

Βοήθεια