Το πικαρικό μυθιστόρημα

Το πικαρικό μυθιστόρημα

Το πικαρικό μυθιστόρημα

  • Συγγραφέας -
    Sturm Τριγωνάκη Elke
  • ISBN - 978-960-599-249-1
  • Έτος Έκδοσης - 2019
  • Διαστάσεις - 17Χ24
  • Σελίδες - 208
  • Εξώφυλλο - Χαρτόδετο
  • Κωδικός στον Εύδοξο - 86199131

Εκδότης: Εκδόσεις Κυριακίδη

22,05 €

Αγορά

Τιμή καταστήματος: 24,50 €

Προσθήκη στο wishlist

Περίληψη

Αναμφίβολα, το πικαρικό είδος έχει μια μακροχρόνια ιστορία ύπαρξης και επομένως προσφέρεται ως άκρως ενδιαφέρον αντικείμενο της Συγκριτικής Γραμματολογίας. Αυτό συμβαίνει διότι επιτρέπει την τεκμηρίωση ενός λογοτεχνικού είδους, παρουσιάζοντας σταθερότητα από τη μία πλευρά και ποικίλες τροποποιήσεις από την άλλη, και επιπλέον εκτείνεται σε έναν τεράστιο γεωγραφικό χώρο και καλύπτει ένα πολύ μεγάλο χρονικό φάσμα.
Ως είδος είναι, με άλλα λόγια, αειφόρο, που σημαίνει ότι ανανεώνεται συνεχώς και αποτελεί μια σταθερή αξία στον λογοτεχνικό κόσμο. Λόγω της έντονης παρουσίας του πικαρικού αρχικά
στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία και αργότερα στην παγκόσμια, είναι επόμενο το πικαρικό να συνοδεύεται από μια ανάλογα πλούσια και μακροχρόνια ερευνητική ιστορία, η οποία ξεκινά στην Ισπανία στα τέλη του 19ου αιώνα, απασχολεί ιστορικούς, ισπανιστές και συγκριτολόγους από διαφορετικές χώρες και τεκμηριώνεται με ένα τεράστιο πλήθος δημοσιεύσεων σε πολυάριθμες γλώσσες.

(Από τον πρόλογο του βιβλίου)

Η Έλκε Στουρμ-Τριγωνάκη σπούδασε Ισπανική και Πορτογαλική Φιλολογία και Γενική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Το θέμα του πικαρικού λογοτεχνικού είδους την συνοδεύει από τα χρόνια των σπουδών της· καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής της πορείας, πρώτα στο Πανεπιστήμιο του Πάντερμπορν της Γερμανίας  και, από το 2001, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με πικαρικά μυθιστορήματα τόσο στο ερευνητικό όσο και στο διδακτικό της έργο. Σήμερα, εργάζεται ως καθηγήτρια στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο «Συγκριτική Γραμματολογία». Χαίρει διεθνούς κύρους στα ερευνητικά πεδία της λογοτεχνικής πολυγλωσσίας και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά μια σταθερά στην έρευνά της παραμένουν οι ισπανικές επιρροές στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα, όπως τεκμηριώνει το παρόν δοκίμιο σχετικά με τη διαχρονική παρουσία των πικαρικών έργων από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Έργα του ιδίου

Παρόμοια βιβλία