Αγγελόπουλος Αθανάσιος

Αγγελόπουλος Αθανάσιος

Ο Αθανάσιος Αγγελόπουλος (γενν. στην Κατερίνη1939) είναι Έλληναςπανεπιστημιακός και θεολόγος. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (Καρίπειο Μέλαθρο στη Θεσσαλονίκη).


Γεννήθηκε στην Κατερίνη το Νοέμβριο του 1939 και σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Βελιγραδίου, όπου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές. Από το 1973 έως το 1981, διετέλεσε υφηγητής της Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το 1982, κατέλαβε θέση αναπληρωτή καθηγητή και το 1984 έγινε τακτικός καθηγητής εκκλησιαστικής ιστορίας στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ιδίου πανεπιστημίου. Συνταξιοδοτήθηκε το 2006. Είναι εξωτερικός συνεργάτης και περιστασιακά αρθρογράφος της εφημερίδας "Το Παρόν".


Είναι ιδρυτής και επί τιμή Πρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Μέσω του Ιδρύματος, είναι συνδιοργανωτής, μαζί με τον Αθηναίοι εκδότη Σταύρο Πανουσόπουλο της Ελληνικής Εθνικής Γραμμής, του προγράμματος «Οικουμενικός Ελληνισμός» που εφαρμόζει προγράμματα πάνω στον απόδημο Ελληνισμό, την Ορθοδοξίας, την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Ο οργανισμός τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και έχει την υποστήριξη δήμων, μητροπόλεων και επιχειρηματιών από την Ελλάδα και την ομογένεια.


Έχει τιμηθεί με το οφφίκιο του Άρχοντος Ακτουαρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1980), καθώς και με άλλες διακρίσεις και παρασημοφορήσεις από εκκλησίες, κράτη και ιδρύματα.


Έχει διατελέσει στο παρελθόν γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το 1974, σύμβουλος της Επιτροπής Ορθοδοξίας της Βουλής των Ελλήνων και ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Είχε αναπτύξει προσωπική φιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο. Ο Έλληνας ιεράρχης τον είχε επιλέξει για την επιστημονική επιμέλεια και της έκδοση της ανέκδοτης αλληλογραφίας του. Έχει τιμηθεί και διοριστεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Ειδικός Επιστημονικός της Σύμβουλος επί Ιστορικοκανονικών ζητημάτων.