Μέρτζος Νικόλαος

Μέρτζος Νικόλαος

  • O Νικόλαος Ι. Μέρτζος είναι δημοσιογράφος και δικηγόρος. Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και Άρχων Διδάσκαλος του Γένους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.  

  • Γεννήθηκε την 30ή Δεκεμβρίου 1936 στο πατρογονικό του Νυμφαίον Φλωρίνης σε οικογένεια χρυσικών και εμπόρων εγκατεστημένη από το 1870 στην Ξάνθη και από το 1920 στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε όλη τη ζωή του. Νέος ανέπτυξε έντονη δράση στο φοιτητικό κίνημα και στον κυπριακό αγώνα. Ειδικός στα βαλκανικά ζητήματα και στο Μακεδονικό.

  • Επί 50 χρόνια εργάσθηκε σε όλα τα μέσα και τα είδη της δημοσιογραφίας με ιδιαίτερη επιτυχία. Ταξίδεψε με αποστολές και ομιλίες σε όλον τον Κόσμο. Κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα διηύθυνε την ιστορική εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς» και το περιοδικό «Μακεδονική Ζωή». Αφιερώθηκε στην υπεράσπιση της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κύπρου. Έγραψε 41 βιβλία και μονογραφίες.    

  • Στενός εξ απορρήτων συνεργάτης των αειμνήστων Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη για τη Μακεδονία-Θράκη 1990-1993 έζησε εκ των ένδον τη νεότερη Ιστορία.

  • Πρόεδρος της Κοινότητος Νυμφαίου επί δώδεκα χρόνια 1995-2006 και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών επί εννέα χρόνια 2006-2015 οδήγησε στην αναγέννηση αυτών. Εξακολουθεί να υπηρετεί τη Μακεδονία.

  • Την προσφορά του τίμησαν η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ομόφωνος ο ακριτικός Νομός Φλωρίνης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Δήμοι Τορόντο και Σκάρμπορο Καναδά, δεκάδες Δήμοι της Ελλάδος και εκατοντάδες οργανώσεις της χώρας και της Διασποράς. Το 2015 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε ύψιστον οφφίκιον. Το 2017 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος του απένειμε το ανώτατο παράσημο μετά πρόταση του Υπουργού των Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.