Μάγρας Ιωάννης

Μάγρας Ιωάννης

Ο Ιωάννης Μάγρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943 και αποφοίτησε του πρακτικού τμήματος του Ε΄ Γυμνασίου Αρρένων της γενέτειράς του.
Φοίτησε στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. ως προπτυχιακός υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και μετά τη λήψη του πτυχίου του διετέλεσε μεταπτυχιακός υπότροφος της UNESCO με αντικείμενο τη νευροβιολογική έρευνα. Αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στα Ανατομικά Εργαστήρια των Ιατρικών Σχολών του Όσλο της Νορβηγίας, του Λέιντεν της Ολλανδίας και των Φριμπούργκ και Λωζάννης της Ελβετίας.
Ασχολήθηκε ερευνητικά με την πειραματική νευροανατομική και την πειραματική εμβρυολογία και τιμήθηκε με πρώτα βραβεία για πειραματικές του έρευνες σε μεγάλα Ιατρικά Συνέδρια.
Δημοσίευσε σημαντικό αριθμό πειραματικών, ερευνητικών και βιβλιογραφικών εργασιών σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Υπηρέτησε στο Α.Π.Θ. από το 1967 έως το 2007, διδάσκοντας στο Τμήμα Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. και παράλληλα στα Τμήματα Γεωπονίας Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. Από το 1999 μέχρι το 2007 διετέλεσε Καθηγητής στον Τομέα Δομής και Λειτουργίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ., με γνωστικό αντικείμενο «Εμβρυολογία – Τερατολογία. Μακροσκοπική και Μικροσκοπική Ανατομική». Το 2007 παραιτήθηκε οικειοθελώς της Καθηγεσίας του στο Α.Π.Θ.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών και ιατροκοινωνικών οργανώσεων με αξιοσημείωτη προσφορά και δράση. Ασχολείται, επίσης, ερασιτεχνικά με τη φυσιολατρία, τη ζωγραφική, την ιστορία και την φιλοσοφία.
Είναι νυμφευμένος με την αρχαιολόγο Λίλα Ασπιώτη, με την οποία έχει αποκτήσει μία θυγατέρα, που είναι Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων και έναν γιο, που είναι τελειόφοιτος μαθητής Λυκείου.
Ο Ιωάννης Μάγρας εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης» στις 30 Μαρτίου 2008, για την περίοδο 2008-2010.