Τα Βότανα του Πόντου

Τα Βότανα του Πόντου

Τα Βότανα του Πόντου

Βοτανικό Λεξικό της Ποντιακής Διαλέκτου

  • Συγγραφέας -
    Σαββιδης Θωμάς
  • ISBN - 978-960-599-340-5
  • Έτος Έκδοσης - 2020
  • Διαστάσεις - 17x24
  • Σελίδες - 436
  • Εξώφυλλο - Σκληρό

Εκδότης: Εκδόσεις Κυριακίδη

44,91 €

Αγορά

Τιμή καταστήματος: 49,90 €

Προσθήκη στο wishlist

Περίληψη

Η παρούσα μελέτη αποτελεί συνέχεια παλαιότερων προσπαθειών για την καταγραφή των ονομάτων και την ταυτοποίηση φυτών της χλωρίδας του Πόντου. Συμβάλλει στην λαογραφική, γλωσσολογική αλλά και ιστορική προσέγγιση του βοτανικού κεφαλαίου, ως βασικό συστατικό της ζωής και της λειτουργίας εν γένει του ανθρώπου. Ταυτόχρονα είναι και μία επιστημονική αναγκαιότητα καθόσον τα ονόματα των φυτών στους διάφορους λαούς καταμαρτυρούν το ίχνος της πορείας τους στον χώρο και τον χρόνο. Ο Πόντος εξ αιτίας της θέσης αλλά και της δυναμικής που αναπτύχθηκε εκεί αποτέλεσε την γέφυρα μεταφοράς φυτών από τον ασιατικό χώρο προς την Ευρώπη.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος ήταν αρχικά προφορικές και γραπτές μαρτυρίες ερευνητών αλλά και απλών ανθρώπων και των απογόνων τους από τον Ιστορικό Πόντο. Παράλληλα αξιοποιήθηκε η σύγχρονη βιβλιογραφία και η εμπειρία εξειδικευμένων Βοτανικών από το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης.
Παράλληλα με την ταυτοποίηση και την επιστημονική ονομασία του κάθε φυτού δίνονται ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, που το συνδέουν με τον πολιτισμό της περιοχής, όπως επίσης η φαρμακευτική χρήση και γενικότερα η οικονομική σημασία. Στο βαθμό που είναι δυνατό, γίνεται αντιστοίχιση των ονομάτων στην νεοελληνική και σε άλλες γλώσσες που εμπλέκονται με την διαδρομή του κάθε φυτού. Απαραίτητη κρίθηκε η κοινή ονομασία στην αγγλική και στην τουρκική. Παρά την μακρόχρονη προσπάθεια και τις επανειλημμένες επισκέψεις στον Πόντο, πολλά ακόμα φυτικά λαϊκά ονόματα παραμένουν αταυτοποίητα. Ευελπιστούμε αυτό να αποτελέσει πρόκληση και να συνεχιστεί η μελέτη από μελλοντικούς ερευνητές.

Έργα του ιδίου

Παρόμοια βιβλία