Καθ' ημάς Ανατολή

Καθ' ημάς Ανατολή

Καθ' ημάς Ανατολή

 • Συγγραφέας -
  Μέρτζος Νικόλαος
 • ISBN - 978-960-599-035-0
 • Έτος Έκδοσης - 2015
 • Διαστάσεις - 14Χ21
 • Σελίδες - 136
 • Εξώφυλλο - Χαρτόδετο

Εκδότης: Εκδόσεις Κυριακίδη

9,80 €

Αγορά

Τιμή καταστήματος: 10,90 €

Προσθήκη στο wishlist

Περίληψη

 • Η σειρά μ α ρ τ υ ρ ί ε ς τεκμηριώνει εμπειρία και γνώση πρωτότυπη, επιφανών συγχρόνων λογίων, οι οποίοι αναζωγραφίζουν εικόνες, θύμησες και μελέτες ιστορικές.
 • Κάθε τόμος μ α ρ τ υ ρ ε ί με γλαφυρότητα, σαρκώνοντας ευλαβικά στεναγμούς λαλητούς του συγγραφέα–αφηγητή και προσφέρει εαυτόν βοήθημα πολύτιμο στον κατοπινό αναδιφητή της αυθεντικής ιστορικής γνώσης. 

 

Γιατί Καθ’ ημάς Ανατολή; Επειδή εκεί ήκμασε ο Ελληνισμός και ο ελληνικός πολιτισμός επί χιλιάδες χρόνια. Και επειδή την άγια μνήμη της στους καιρούς μας μυκτηρίζουν αφ’ υψηλού αμφίπλευροι οι σύγχρονοι διεθνιστές νεωτερικοί. Προ πάντων επειδή η καθ’ ημάς Ανατολή αποτελεί συστατικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητάς μας και βαρύτιμο θησαυροφυλάκιο της πατρώας κληρονομιάς μας, κιβωτός της Ορθοδοξίας μας και προαιώνιο λίκνο της Μεγάλης Προσφυγιάς μας. Ένα ταπεινό προσκύνημα. Εκεί είναι τούτο το μικρό βιβλίο. Ελάχιστος Οβολός στο Μέγα Χρέος. 

Ο Νικόλαος Μέρτζος γεννήθηκε το 1936 στο πατρογονικό του Νυμφαίου σε παλαιά οικογένεια χρυσικών και εμπόρων εγκατεστημένη ήδη στη Θεσσαλονίκη, όπου διήλθε όλη του τη ζωή. Δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων. Από το 1955 επεδόθη επαγγελματικά στη δημοσιογραφία παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Πρωτοστάτησε στο φοιτητικό κίνημα και στους εθνικούς αγώνες για την Κύπρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αρχισυντάκτης από το 1966 εργάσθηκε σκληρά σε πολλές εφημερίδες, σε περιοδικά, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διηύθυνε την ιστορική εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς», και το περιοδικό «Μακεδονική Ζωή» καθ’ όλο το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα. Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Μακεδονικής Επιτροπής όργωσε την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Βόρειο Αμερική επί 30 χρόνια για τη Μακεδονία. Για την προσφορά του τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις. 

Σχετικά με τον συγγραφέα

 • O Νικόλαος Ι. Μέρτζος είναι δημοσιογράφος και δικηγόρος. Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και Άρχων Διδάσκαλος του Γένους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.  
 • Γεννήθηκε την 30ή Δεκεμβρίου 1936 στο πατρογονικό του Νυμφαίον Φλωρίνης σε οικογένεια χρυσικών και εμπόρων εγκατεστημένη από το 1870 στην Ξάνθη και από το 1920 στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε όλη τη ζωή του. Νέος ανέπτυξε έντονη δράση στο φοιτητικό κίνημα και στον κυπριακό αγώνα. Ειδικός στα βαλκανικά ζητήματα και στο Μακεδονικό.
 • Επί 50 χρόνια εργάσθηκε σε όλα τα μέσα και τα είδη της δημοσιογραφίας με ιδιαίτερη επιτυχία. Ταξίδεψε με αποστολές και ομιλίες σε όλον τον Κόσμο. Κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα διηύθυνε την ιστορική εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς» και το περιοδικό «Μακεδονική Ζωή». Αφιερώθηκε στην υπεράσπιση της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κύπρου. Έγραψε 41 βιβλία και μονογραφίες.    
 • Στενός εξ απορρήτων συνεργάτης των αειμνήστων Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη για τη Μακεδονία-Θράκη 1990-1993 έζησε εκ των ένδον τη νεότερη Ιστορία.
 • Πρόεδρος της Κοινότητος Νυμφαίου επί δώδεκα χρόνια 1995-2006 και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών επί εννέα χρόνια 2006-2015 οδήγησε στην αναγέννηση αυτών. Εξακολουθεί να υπηρετεί τη Μακεδονία.
 • Την προσφορά του τίμησαν η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ομόφωνος ο ακριτικός Νομός Φλωρίνης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Δήμοι Τορόντο και Σκάρμπορο Καναδά, δεκάδες Δήμοι της Ελλάδος και εκατοντάδες οργανώσεις της χώρας και της Διασποράς. Το 2015 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε ύψιστον οφφίκιον. Το 2017 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος του απένειμε το ανώτατο παράσημο μετά πρόταση του Υπουργού των Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Έργα του ιδίου

Παρόμοια βιβλία