Ορίζοντες

 • Συγγραφέας -
  Μέρτζος Νικόλαος
 • Έτος Έκδοσης - 2017
 • Διαστάσεις - 14Χ24
 • Σελίδες - 376
 • Εξώφυλλο - Χαρτόδετο
 • ISBN - 978-960-599-207-1

Εκδότης: Εκδόσεις Κυριακίδη

17,00 €

Αγορά

Τιμή καταστήματος: 18,90 €

Προσθήκη στο wishlist

Περίληψη

Στο βιβλίο Ορίζοντες παρουσιάζονται με αμάχητα στοιχεία και με οδηγό την Ιστορία όσα καίρια ζητήματα αφορούν σήμερα τον Ελληνισμό και την ιστορική ταυτότητα των Ελλήνων.

Τα πέντε κεφάλαιά του αναλύουν 48 επίκαιρα θέματα σε 374 σελίδες ως εξής:

1. Ο Τιτανικός: Η δεινή οικονομική κρίση της χώρας, το εγγενές πολιτικό σύστημα της πελατείας με λάφυρο το Κράτος από το 1823 έως σήμερα. Η γήρανση του πληθυσμού, η ανεργία και η ανισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι αγρότες, οι επιδοτήσεις τους και οι ετήσιοι εκβιασμοί τους. Η ριζική ανατροπή της πληθυσμιακής χωροταξίας: η ερήμωση της υπαίθρου, το πολεοδομικό συγκρότημα-τέρας στο Λεκανοπέδιο Αττικής και η άγρια εκμετάλλευση της γης.

2. Ο Ζωτικός Χώρος: η βαλκανική ενδοχώρα των Ελλήνων, Σκόπια, Βουλγαρία, Αλβανία, Κόσοβο, Μεγάλη Αλβανία, Αλβανοί στην Ελλάδα, νεο-οθωμανική στρατηγική και προβλήματα βόμβες στην Τουρκία ‒Κούρδοι και Αλεβίτες.

3. Η Ευρώπη: το κύμα του Ισλάμ και η Τζιχάντ, το Brexit και η Νομενκλατούρα των Βρυξελλών, η παγκοσμιοποίηση και ο Ελληνισμός, η ταλάντευση των Ελλήνων μεταξύ Δύσης - Ανατολής και η χώρα-κλειδί της γεωπολιτικής.

4. Ο Ελληνικός Τρόπος: ο Μέγας Αλέξανδρος και η εχθρότητα της Αθήνας, Ορθοδοξία, Ελληνισμός και Ευρώπη, μάθημα υψηλής στρατηγικής οι σχέσεις της Βασιλεύουσας με τους Άραβες, οδηγός ο Ιωάννης Καποδίστριας. Και

5. Σταθμοί Ελλήνων: οι ραγιάδες μέσα από τα φιρμάνια, Θεσσαλονίκη 1547-1812, οι Μακεδόνες το ’21 και η Τζιχάντ στη Μακεδονία, ο Μακεδονικός Αγώνας, το θαύμα των Προσφύγων, οδηγός το έπος του 1940-1941, η τραγωδία του Εμφυλίου, χαράμι οι μεγάλες θυσίες και οι μεγάλες ευκαιρίες.

Σχετικά με τον συγγραφέα

 • O Νικόλαος Ι. Μέρτζος είναι δημοσιογράφος και δικηγόρος. Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και Άρχων Διδάσκαλος του Γένους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.  
 • Γεννήθηκε την 30ή Δεκεμβρίου 1936 στο πατρογονικό του Νυμφαίον Φλωρίνης σε οικογένεια χρυσικών και εμπόρων εγκατεστημένη από το 1870 στην Ξάνθη και από το 1920 στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε όλη τη ζωή του. Νέος ανέπτυξε έντονη δράση στο φοιτητικό κίνημα και στον κυπριακό αγώνα. Ειδικός στα βαλκανικά ζητήματα και στο Μακεδονικό.
 • Επί 50 χρόνια εργάσθηκε σε όλα τα μέσα και τα είδη της δημοσιογραφίας με ιδιαίτερη επιτυχία. Ταξίδεψε με αποστολές και ομιλίες σε όλον τον Κόσμο. Κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα διηύθυνε την ιστορική εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς» και το περιοδικό «Μακεδονική Ζωή». Αφιερώθηκε στην υπεράσπιση της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κύπρου. Έγραψε 41 βιβλία και μονογραφίες.    
 • Στενός εξ απορρήτων συνεργάτης των αειμνήστων Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη για τη Μακεδονία-Θράκη 1990-1993 έζησε εκ των ένδον τη νεότερη Ιστορία.
 • Πρόεδρος της Κοινότητος Νυμφαίου επί δώδεκα χρόνια 1995-2006 και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών επί εννέα χρόνια 2006-2015 οδήγησε στην αναγέννηση αυτών. Εξακολουθεί να υπηρετεί τη Μακεδονία.
 • Την προσφορά του τίμησαν η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ομόφωνος ο ακριτικός Νομός Φλωρίνης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Δήμοι Τορόντο και Σκάρμπορο Καναδά, δεκάδες Δήμοι της Ελλάδος και εκατοντάδες οργανώσεις της χώρας και της Διασποράς. Το 2015 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε ύψιστον οφφίκιον. Το 2017 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος του απένειμε το ανώτατο παράσημο μετά πρόταση του Υπουργού των Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Έργα του ιδίου

Παρόμοια βιβλία