“Η απεικόνιση και διερεύνηση της Ελληνικής χλωρίδας ήταν θέμα επιστημονικής έρευνας από την αρχαιότητα. Η παρούσα έκδοση αποτελεί μια προσπάθεια παρουσίασης μέρους της Αυτοφυούς Βλάστησης του όρους Βέρμιο. Μέσα από τις εικόνες του βιβλίου ανοίγονται νέοι ορίζοντες σε σχέση με τη γνωριμία μας με τον κόσμο των φυτών και αποκαλύπτεται η ιδιαίτερη ομορφιά τους, που υποκρύπτεται πίσω από μια απλή ματιά. Πρόκειται για είδη φυτών που είναι λίγο ή πολύ γνωστά, σε ορισμένα μάλιστα αναφέρεται η τοπική εθνοβοτανολογία.
Ενίοτε παραμελημένα και απαξιωμένα, κάποια από αυτά διαθέτουν πολλές και χρήσιμες ιδιότητες. Ιδιαίτερα για τις ιδιότητες των βοτάνων είχα ακούσει από τον πατέρα και τον παππού μου. Η ανάγκη αναγνώρισής τους ήταν το ερέθισμα για την παρούσα έκδοση. Ξεκίνησε πολύ απλά την ώρα ενός περιπάτου στην ορεινή περιοχή της Νάουσας. Την προσοχή μου τράβηξε ένα παράξενο αλλά ταυτόχρονα πανέμορφο φυτό (Asphodeline liburnica), που συνάντησα τυχαία στις παρυφές αγροτικού δρόμου. Η φωτογραφία του φυτού με ενθουσίασε. Συνέχισα να φωτογραφίζω εξ ίσου ενδιαφέροντα φυτά που υπήρχαν λίγα μέτρα πιο πέρα. Η επανάληψη παρόμοιων εξορμήσεων είχε σαν αποτέλεσμα την συγκέντρωση ενός σημαντικού αρχείου φυτών. Ήταν τεράστια η δύναμη της ομορφιάς και το ενδιαφέρον που έκρυβαν. Από απλός θεατής έγινα παρατηρητής.
Το βιβλίο είναι κυρίως λεύκωμα αλλά ταυτόχρονα οδηγός εύρεσης φυτών-βοτάνων. Στόχος του είναι να δώσει την ευκαιρία στον αναγνώστη όχι απλά να δει, αλλά να διερευνήσει και να αγαπήσει τα μικρά «θαύματα» στην αυτοφυή βλάστηση που υπάρχει γύρω του. Να τον εισάγει στο μεγαλείο της απαράμιλλης ομορφιάς που κρύβει η Ελληνική φύση, την οποία οφείλει να σέβεται και να προστατεύει.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν υπήρχε μια σύντομη αναφορά στις σημαντικές και πολύ ενδιαφέρουσες βοτανικές ιδιότητες των φυτών του βιβλίου. Με την ένδειξη (Διοσκ. ......) παρουσιάζονται φυτά, οι ονομασίες των οποίων αναφέρονται στο έργο του Διοσκουρίδη «Περί ύλης ιατρικής». Σε καμιά περίπτωση το παρόν βιβλίο δεν αποτελεί ιατρικό εγχειρίδιο για τη χρήση των φυτών ή των βοτάνων ως θεραπευτική αγωγή ασθενειών. Σκόπιμα περιγράφονται οι γενικές ιδιότητες των φυτών και όχι τρόποι παρασκευής φαρμακευτικών σκευασμάτων, δοσολογίες και τρόποι θεραπείας. Παρόλα αυτά κεντρίζουν και παροτρύνουν τον αναγνώστη για περαιτέρω έρευνα με την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων (ιατρών, φαρμακοποιών). Έτσι γίνεται εφικτή η αξιοποίηση της ευεργετικής δράσης που έχουν τα φυτά - βότανα.
Η αυτοφυής βλάστηση είναι σημαντική και καθοριστική για την ισορροπία των οικοσυστημάτων, που υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια σε μια αέναη αλληλεπίδραση. Αποτελεί ανεκτίμητο φυσικό πλούτο που καλούμαστε να διαφυλάξουμε.
Σας προσκαλώ σε ένα ευχάριστο φωτογραφικό περίπατο εκεί που υπάρχει αυτοφυής Ελληνική βλάστηση.”