"ΜΠΛΕΝΤΕΡ"στα καπνά

"ΜΠΛΕΝΤΕΡ"στα καπνά

"ΜΠΛΕΝΤΕΡ"στα καπνά

  • Συγγραφέας -
    Καμχή Μωσέ
  • ISBN - 978-960-599-295-8
  • Μετάφραση - Τϊνα Λουράντου
  • Έτος Έκδοσης - 2019
  • Διαστάσεις - 14x21
  • Σελίδες - 256
  • Εξώφυλλο - Χαρτόδετο

Εκδότης: Εκδόσεις Κυριακίδη

16,11 €

Αγορά

Τιμή καταστήματος: 17,90 €

Προσθήκη στο wishlist

Περίληψη

Βρισκομαστε στη δεκαετία του ’30 στο Τελ-Αβίβ, όπου ο γράφων εξιστορεί τις περιπέτειες της ζωής του μέχρι την τελική γι’ αυτόν και την οικογένειά του εγκατάσταση στην Ιουδαϊκή Παλαιστίνη.

Το όνειρό του είναι να προοδεύσει και να γίνει μέλος της Ελίτ της εκεί κοινωνίας, και για το λόγο αυτό εργάζεται σκληρά, στη βιομηχανία καπνών ΝΤΥΜΠΕΚ Α.Ε. με εργοδότες έποικους από τη Νότιο Αφρική.

Ο ίδιος είναι επικεφαλής προσωπικού του εργοστασίου, ύστερα δε από αρκετά χρόνια κατορθώνει να γίνει «χαρμαντζί»: αναμείκτης δηλαδη διαφόρων ποσοτήτων και ποικιλιών καπνών και παρουσιάζει τον εαυτό του ως Μπλέντερ.

Μέσα λοιπόν από την αφήγηση της καθημερινότητάς του, σκιαγραφεί το ρόλο των διάφορων εθνικοτήτων και θέσεων των ανθρώπων που ζουν στον περιβάλλοντα χώρο, δίνει εικόνα δηλαδή για την πολιτική και οικονομική τους ισχύ και επιβολή στην περιοχή.

Μας εξηγεί γιατί αναθεωρεί τελικά τις ιδέες του Σιωνισμού, επίκαιρου τότε κινήματος στο οποίο λαμβάνει ενεργό ρόλο, και μας εξιστορεί πώς πιστεύει ότι θα ευδοκιμήσει το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Γεννημένος στην «Ιερουσαλήμ του Βορρά», την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, φεύγει με το πρώτο πλοίο το ’32 για τη γη της Επαγγελίας.

Έλληνας στην καταγωγή, Εβραίος στο θρήσκευμα, Σεφαραδίτης στην ανατροφή, ο Μωσέ Καμχή εκφράζεται στη γαλλική γλώσσα και μας μεταφέρει όλο τον προβληματισμό και τα ζητήματα της γεωπολιτικής θέσης της Ιουδαϊκής Παλαιστίνης καθώς και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής στο ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έργα του ιδίου

Παρόμοια βιβλία