ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΛΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ-ΣΑΛΟΜΕ για τον Ρίλκε είναι ένα μοναδικό στο είδος του τεκμήριο. Η ίσως πλέον μεγαλοφυής γυναίκα της ιστορίας του γερμανικού πνεύματος προσωπογραφεί τον στενό της φίλο και αγαπημένο, έναν από τους σημαντικότερους λυρικούς του 20ού αιώνα.
«Θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς, ότι το έργο και η ζωή του Ράινερ Μαρία Ρίλκε θα ήταν δυνατόν να αποδοθεί με τρεις τρόπους: Με την προσπάθεια αποτίμησης της τέχνης του, με την προσπάθεια ψυχολογικής ερευνητικής εργασίας, και τελικά με την προσπάθεια συγκέντρωσης αναμνήσεων συνδεδεμένων με αυτόν.»
Η Λου Αντρέας-Σαλομέ στο βιβλίο της για τον Ρίλκε αποφασίζει για ένα συγκερασμό των τριών δυνατοτήτων, που αναφέρει στον Επίλογο. Τον συνδετικό ρόλο έχουν επί του προκειμένου οι επιστολές του φίλου. Ανήκει στα επιτεύγματα αυτής της μικρής βιογραφίας το ότι οι τρεις προοπτικές δεν συγκρούονται ποτέ, αλλά διαρκώς αλληλοσυμπληρώνονται γόνιμα.
Η Αντρέας-Σαλομέ γνώριζε τον Ρίλκε τόσο καλά όσο μόνο πάρα πολύ λίγοι. Ως εκ τούτου είναι ενδιαφέρον ότι ο αναγνώστης δεν έχει σε κανένα σημείο την εντύπωση, ότι είναι θεατής – ακόμη και όταν η συγγραφέας δεν είναι καθόλου φειδωλή στις περιγραφές των αδυ- ναμιών του Ρίλκε. Αυτό το βιβλίο είναι μια απότιση φόρου τιμής στο πρόσωπο του Ρίλκε.
Διότι η Αντρέας-Σαλομέ διηγείται για τον άνθρωπο Ρίλκε. Την ενδιαφέρει ο τύπος πίσω από το έργο. Και τούτο κάνει αυτό το γραμ- μένο σε λαμπρό ύφος βιβλίο τόσο ενδιαφέρον. Όποιος θαυμάζει τον ποιητή Ρίλκε ή ενδιαφέρεται με οποιονδήποτε τρόπο για το έργο του, βρίσκει εδώ πλούσιο υλικό.
Σχετικά με τον συγγραφέα
Μούσα, ερωμένη, μαθήτρια αλλά και αξιόλογη συγγραφέας η Λου Αντρέας-Σαλομέ συμμετείχε με πάθος σε όλα τα καλλιτεχνικά και πνευματικά κινήματα της εποχής της. Συνδέθηκε με τρεις σημαντικές προσωπικότητες του γερμανικού πνεύματος: τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ράινερ Μαρία Ρίλκε και τον Σίγκμουντ Φρόιντ. Έμεινε στην ιστορία ως ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Νίτσε, καθώς αρνήθηκε την πρόταση γάμου που της έκανε. Ο Νίτσε, ο Ρίλκε και ο Φρόιντ είχαν γοητευτεί από το αναλυτικό και κοφτερό πνεύμα της, από την ικανότητά της να κατανοεί τις ιδέες τους και να τις αναπτύσσει αυτόνομα σε δικά της έργα. Κάποιοι την χαρακτήρισαν μοιραία γυναίκα, η γυναίκα που κάνει συλλογή αντρών σαν να ήταν τρόπαια. Άλλοι την λάτρεψαν ως την ιδανική, αυτάρκη γυναίκα που μπορεί να βρει την ευτυχία ακόμα και μέσα από τις οδυνηρές εμπειρίες. Ωστόσο, όλοι οι μύθοι που δημιουργήθηκαν γύρω από το πρόσωπό της βασίστηκαν στο ότι η Λου Αντρέας-Σαλομέ έσπασε τα όρια του δομημένου, σύμφωνα με τα αντρικά πρότυπα, κόσμου της λογικής, καθώς και του ρόλου που ο κόσμος αυτός επιφύλασσε για τη γυναίκα.
Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΙΔΕΡΑ-ΛΥΤΡΑ, Παιδαγωγός και κή Φιλόλογος, σπούδασε αρχικά στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακα- δημία και συνέχισε τις σπουδές της στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γοττίγγης.
Ο ΑΓΙΣ ΣΙΔΕΡΑΣ δρ φιλ., σπούδασε Γερμανική Φιλολογία, Φιλοσοφία και Κλασσική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Γοττίγγης και της Χαϊδελβέργης. Στη διδακτορική διατριβή του πραγματεύεται τις ποιητικές του Gottfried Benn και του Paul Celan.