Τομπαΐδης Δημήτρης

Τομπαΐδης Δημήτρης


Ο καθηγητής Τομπαΐδης αποτελεί μια από τις εξέχουσες πνευματικές παρουσίες στον ελληνικό χώρο με ευρεία απήχηση στη ακαδημαϊκή κοινότητα για το έργο του (επιστημονικό - ερευνητικό, διδακτικό) και τη γενικότερη προσφορά του στη γλώσσα και στον ευρύτερο χώρο των γραμμάτων.
Γεννήθηκε στην Κάτω Καλλινίκη Φλώρινας και είναι πτυχιούχος και διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. ́Εκανε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι.
Υπηρέτησε ως συνεργάτης του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ως καθηγητής του Γυμνασίου Χρυσουπόλεως και του Διδασκαλείου Μέσης Εκπαιδεύσεως, ως Εισηγητής του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ), ως Σύμβουλος στο ΚΕΜΕ/Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είχε την ευθύνη της σύνταξης των αναλυτικών προγραμμάτων των γλωσσικών μαθημάτων και τον συντονισμό της συγγραφής των διδακτικών βιβλίων «Νεοελληνική γλώσσα για το γυμνάσιο».
Συμμετείχε σε πολλές επιτροπές, όπως η Επιτροπή για την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος, η Επιτροπή τ ου Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εισαγωγή της δημοτικής γλώσσας στα νομικά κείμενα, η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον έλεγχο της γλωσσικής μορφής των νομικών κειμένων, η Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη μεταγλώττιση του Συντάγματος στη δημοτική κ.ά.
Είναι μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ) και πρόεδρός της ΕΠΜ καθώς και διευθυντής του περιοδικού «Αρχείον Πόντου» από το 1990 μέχρι σήμερα.
Το 1992 εκλέχτηκε καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος για δύο θητείες. Το έτος 2000 μετά την αποχώρησή του από το Πανεπιστήμιο του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διετέλεσε κοσμήτορας του νεοϊδρυθέντος ιδιωτικού Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία Κύπρου και αντιπρύτανής του.
Ο κ . Τομπαΐδης έχει σφραγίσει με το έργο του ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων με κοινό σημείο αναφοράς τη γλώσσα. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 15 βιβλία και πάνω από εκατό άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, Πρακτικά συνεδρίων, αφιερωματικούς τόμους κ .λπ. και ασχολείται με θέματα περιγραφής και ανάλυσης της νεοελληνικής γλώσσας καθώς και των διαλέκτων της και κυρίως της ποντιακής, της οποίας αποτελεί κράτιστο κάτοχο και μελετητή.